La Mariola: crònica d’una aventura

La Mariola és el barri treballador de la ciutat de Lleida. Tot i que no és la Barceloneta o Nou Barris, llocs de la capital i per tant coneguts arreu, sovint hi han problemes socials semblants. S’hi reuneixen més de 11.716 habitants (dades de 2010) i la meitat viuen gràcies a les ajudes socials. Com succeïx a altres barris catalans, la majoria dels seus edificis són blocs de protecció oficial franquista -ara molts en possessió de Bankia- amb patis interiors i vida de poble. S’hi sumen un munt de perfils diferents. Quatre associacions de veïns en un mateix barri, diferents classes socials ajuntades pels seus pisos assequibles. Alguns ens expliquen que al cantó de les seves cases hi ha gent que ha d’okupar un habitatge mentre ells el principal problema que tenen és el d’instal·lar uns contenidors soterrats. Diferents perfils, per tant, diferents problemes i objectius.

Perquè com diu un adhesiu visible a moltes botigues: “al barri hi ha de tot”. El seu missatge, més enllà de ser un eslògan, té un doble significat: no sols hi ha delinqüents aquí. Ens el trobem a l’aparador de la carnisseria de la “Virtu”. Ella no és del barri però si que hi porta uns anys treballant i en destaca el seu deteriorament recent. Just al cantó, hi és la Mercè que té un forn de pa. Mentre recull les “baguettes” ens recorda, amb una certa nostàlgia, com abans hi havien “un munt de comerços ‘auberts’”. Les causes poden ser moltes però sembla que la problemàtica social els està afectant. Viuen a la dreta amb “la Selva” (com es refereixen els veïns als blocs més deixats) i, més avall, amb alguns dels edificis més cars de la ciutat. Al Passeig de Ronda poden arribar a triplicar el preu de la seva casa, això que tot just està a cinc-cents metres. Mentre, la gent humil i treballadora, intenta superar l’estigma del “mariolero”, és a dir, del delinqüent i gamberro. Parlem amb alguns dels joves jugadors del club de futbol Bloques Juancarlos i ens adverteixen com del barri també surt gent bona i treballadora. La mala imatge del barri els hi provoca, sota el seu punt de vista, un detriment a l’hora de trobar feina. Pitjor encara, afecta a les seves vides amoroses. Portar-se una noia al barri és complicat perquè pot pensar-se lo pitjor just d’entrada. Altres, en canvi, reconeixen que solen fer servir la identitat del “mariolero” quan volen imposar respecte.

Al llarg dels anys, l’Ajuntament ha iniciat i col·laborat amb diverses iniciatives. És important la tasca educativa i formativa de l’Institut Municipal d’Ocupació, el CIJCA, el Pas a Pas o el Calidoscopi. No obstant potser el més important havia de ser el “Pla de Barris” (2004-2008). Aquest projecte abordava el problema educatiu però, especialment, l’abandó de places i carrers. S’hi van instal·lar nous serveis com una ludoteca o una guarderia i es van arreglar places i carrers. Foren més d’onze milions d’euros (11.087.500€ segons la Memòria final del Pla de Millora del Barri de la Mariola de Lleida, 2011) dels quals la meitat provenien de la Generalitat de Catalunya. Ara bé, com denuncien molt dels veïns, el projecte va acabar pensant més en els carrers que en les persones. No obstant tampoc això, pel que fa la pavimentació d’alguns carrers (Music Vivaldi, per exemple) segueix sent precària. Un dels espais on viuen les famílies més afectades per la crisi econòmica (els blocs Ramiro Ledesma ara anomenats oficialment com “Grup Mariola”) segueixen amb els mateixos problemes d’abans del projecte. Diferents són els testimonis. Una de les veïnes ens fa saber com la falta de llum li perjudica l’accés a casa. L’acompanya la seva mare que camina feixugament i ha de pujar, cada dia, dos pisos. Sis mesos i no li han respost sobre si li poden llogar una planta baixa. Misèries de rabia engolida, vides de 100 euros al mes i de no poder sortir del barri. Ser gitano implica que ningú et llogui la casa, ser dels blocs no poder vendre-la. Mentrestant una altra dona ens adverteix com les flors de la plaça s’han anat marcint amb els pas dels anys. Davant seu té una casa destrossada. Ja no queden el marc de les finestres, el coure l’han robat i s’hi acumula un munt de brossa. Els excrements són el niu de rates, escarbats i males olors. El problema fa dos anys que dura i ara als més menuts els hi ha donat per jugar-hi dintre amb el perill que això comporta.

A dia d’avui la Paeria aposta per la construcció d’un Museu de la Ciència just al cantó d’aquestes cases. “Això ha de servir per a pujar l’autoestima del barri” ens fa saber l’alcalde Àngel Ros. No obstant tant ells com alguns dels veïns arriben a la mateixa conclusió: queda més per fer. En un Ajuntament força repartit, on després de quaranta anys el PSC està amb vuit regidors de vint-i-set, tothom exigirà, o això es creu, major solvència i urgència. 

FOTO: Àlex Vinyals  Una bici als blocs

FOTO: Àlex Vinyals
Una bici als blocs “Grup Mariola” o, com són també encara coneguts “Ramiro Ledesma”. Sense pneumàtics, però encara s’hi pot jugar.